2000₺ VE ÜZERİ SİPARİŞLERİNİZDE STANDART KARGO ÜCRETSİZ

Çikolatadaki Kakao Oranları Neden Önemlidir?

Çikolatadaki Kakao Oranları Neden Önemlidir?

ÇİKOLATALARDAKİ KAKAO ORANLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

KAKAO KİTLESİ NEDİR?

Her şeyin daha doğalını ve katkısızını aradığımız bu günlerde, çikolata ambalajlarında, kakao kitlesi oranlarından bahsedildiğini hepimiz fark etmişizdir. Peki bu “kakao kitlesi” denen şey nedir, biliyor musunuz?

Kısaca kakao meyvesinin içinden çıkan çekirdeklerinden elde edilen ezmeye kakao kitlesi denir. Bileşiminde ortalama olarak %45 kakao tozu %55 kakao yağı bulunur.

Her kakao çekirdeğinde bu oran farklılık gösterir. Çikolata paketlerinin üzerinde yüzde ile belirtilen ‘kakao kuru madde oranı’ kakao çekirdeğinden elde edilen kakao kitlesi, kakao yağı ve kakao tozunu belirten kakao kitlesinin bileşenleridir. Kakao kitlesi aynı zamanda %100 bitter çikolata olarak da ifade edilebilir.

Kakao meyvesinin hasatından sonra meyvenin içindeki çekirdeklerin çıkarılarak fermente edilmesi ve yaklaşık bir haftalık kurutma işleminden sonra üreticilere ulaştırmak için hazır hale gelmiş olur.

Biz çikolata üreticileri ise sırasıyla; çekirdekleri ayıklama, kavurma, kırma, zarlarından ayırma, taş değirmenlerde ezerek rafine etme işlemlerinden sonra çikolata yapma aşamalarına geçiyoruz.

Bean to bar çikolata yapan üreticiler kakao çekirdeğinin kendilerine ulaşana kadar geçen süreç içerisindeki çiftçinin yoğun emeğini bilerek ve çekirdeğin eşsiz doğasına saygı duyarak işleme alır. Dünyadaki en kıymetli yağlardan olan kakao yağını ayrıştırmadan, çekirdeği bütünü ile rafine ederek saf kakao kitlesi elde eder. Özellikle diyetisyenlerin sağlıklı beslenmede önerdiği işte bu yağı ayrıştırılmamış, kakaonun tüm bileşenleri ile üretilmiş çikolatalardır. Ayrıca kakao çekirdeğinin antioksidan bakımından en yüksek besinler arasında ilk sıralarda yer aldığını bildiğimiz için düşük ısıda kavurarak tüm besin değerlerini korumuş oluyoruz.

Genel tüketimde, kakao kitlesine; tercihe göre şeker, süt tozu, meyve veya kuruyemişler katılarak çeşnilendirilebilir. Çikolatanın şekersiz yenilebilirliği tartışma konusudur ama gerçek çikolata tutkunları özellikle bitter çikolata severler tarafından tercih edilebilmektedir.

Yeni serimiz olan İçilebilir Çikolataların, Şekersiz versiyonu, %100 Ghana çekirdeklerinden üretilmiştir. Sizler de Aztek uygarlığında tüketildiği gibi suya karıştırarak yoğun bir deneyim yaşayabilir veya süt ile hazırlayarak daha yumuşak içimle keyfini çıkarabilirsiniz.

Çikolata etiketlerinde yüzde ile belirtilen kakao, kakao kitlesi, bitter gibi terimler, üretimde kullanılan kakao kitlesi miktarını göstermektedir

Her bir yüzde oranın seçtiğiniz çikolatanın tadını nasıl etkileyeceğini hesaplamak için bir kakao uzmanı olmanıza gerek yok.  Damak zevkinize uygun olan kakao oranını seçmenize yardımcı olacak basit bir kılavuz hazırladık.

DAMAK ZEVKİNİZE UYGUN, DOĞRU ÇİKOLATAYI SEÇEBİLMENİZ İÇİN KAKAO ORANLARININ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

‘’Bitter’’ olarak tanımlanan çikolata içerisinde kakao yüzdesi ne kadar yüksek olursa aroma da o kadar yoğun olur. 

Bitter çikolatanın renginin çok koyu olması kakao oranının yüksekliğinin bir kanıtı değildir. Kullanılan kakao çekirdeklerinin cinsinin farklılığından ileri gelen renk farklılıkları olabilir.

Yüzde kriterleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin; Türkiye’de sütlü çikolatanın en az %25 kakao içermesi gerekirken, ABD, sütlü çikolata kakao oranının yalnızca %10 olması şartı arıyor.

Bitter çikolatanın en iyi oranı nedir?

Bitter çikolata kakao kuru madde oranı yüksek çikolatadır. Ancak tercih edilen bitter çikolata oranı tamamen kişisel zevke bağlıdır. Kakao çekirdeğinin çok katmanlı tatlarını tadabilmeniz için en az %70 kakao içeren bir çikolata seçmenizi öneririz. 

Tabii ki, eğer yoğun bitter çikolata tutkunuysanız, o zaman biraz daha güçlü bir şey aramak isteyebilirsiniz. Kakaonun notalarını arayanlar için, %85 ve üzerinde kakao oranı, damak zevkinize uygun olup, sizi mutlu edecektir. 

Bitter çikolatada, kakao oranı ne kadar yüksekse, kakao tadı ve aroması da o kadar yoğun ve zengin olacaktır. Kakao çekirdekleri doğal olarak acı olduğundan, daha yüksek bir kakao oranı, çikolatanın daha az tatlı ve daha çok katmanlı bir lezzet deneyimi olduğu anlamına gelir.

%100 kakao kitlesi, içinde süt tozu, şeker, tatlandırıcı veya koruyucular olmadığı için, çekirdeğin farklı notalarını dikkatiniz dağılmadan tatmanızı sağlar.

Kakao çekirdeğini tüm ihtişamıyla gerçekten deneyimlemek için %100 kakao içeren ‘’ Kakao Pod Çikolata | Şekersiz ’’ ‘’Üzümlü Tablet Çikolata’’ ve ‘’Kakaolu Badem, Fındık, Vişne’’ çikolatalarımızı denemenizi öneririz.

Ayrıca damak zevkinize uygun olarak seçebileceğiniz, alternatif kakao oranlarıyla, online sitemizde bulunan bitter çikolatalarımızı da inceleyebilirsiniz; 

Keyifli tadımlar dileriz. 

 

Aramak istediğiniz ürünü yazınız

Sepetin